شبکه در در فرهنگ و لغت ادبیات فارسی به معنای گروهی از اشیاء یا انسان هاست که اطلاعاتی ارا باهم به اشتراک می گذارند. اما در حوزه فناوری اطلاعات این اصطلاح به معنای مجموعه ای از سیستم های کامپیوتری، تجهیزات ارتباطی، سخت افزارها و حتی نرم افزارها و تجهیزات بی سیم است. این مجموعه اطلاعات را به شکل قابل فهمی به اشتراک می گذارند. در مجموع Network از دو بخش سخت افزار (Passive) و نرم افزار (Active) تشکیل شده.

شبکه یا همان Network به زبان ساده گروهی از تجهیزات سخت افزاری کامپیوتری متصل به هم است که منابع اطلاعاتی را در میان طیف گسترده ای از کاربران به اشتراک می گذارد. در این گروه سیستم کامپیوتری ای که منشأ داده های اشتاکی است گره یا نود اطلاق می شود. گره می تواند یک کامپیوتر شخصی، یک تلفن ثابت، یک سرور و … باشد. در مفهوم Network دستگاه ها باید بتوانند چه مستقیم و چه غیر مستقیم با هم در ارتباط باشند.

از Network های کامپیوتری می توان به این موارد اشاره نمود:

  • شبکه جهانی وب
  • اینترنت
  • سرویس‌های صوتی و تصویری دیجیتال
  • استفاده مشترک از برنامه‌های کاربردی و سرویس‌های ذخیره‌سازی
  • چاپگرها
  • دستگاه‌های فکس
  • برنامه‌های پیام رسان ایمیل
  • سرویس‌های چت
  • و …

Network های کامپیوتری طیف گسترده‌ای از برنامه‌های کاربردی و سرویس‌ها وجود را شامل می شوند که بسته به رسانه مورد استفاده جهت انتقال سیگنال‌، پروتکل‌ های ارتباطی برای سازماندهی ترافیک، ابعاد Network، توپولوژی و هدف های سازمانی دسته بندی می شوند. معروف ترین و بزرگترین Network ارتباطی اینترنت می باشد.

تاریخچه شبکه

در سال 1957 اتحاد جماهیر شوروی سابق اولین ماهواره به نام اسپوتنیک را به فضا پرتاب کرد. در آن سال ها جهان در جنگ سرد به سر می برد و شاهد رقابت تسلیحاتی دو ابر قدرت آمریکا و جماهیر شوروی بود.

همان سال وزارت دفاع آمریکا در واکنش به پرتاب ماهواره شوروی، آژانس تحقیقاتی پیشرفته یا همان آرپا (ARPA) را راه اندازی کرد. از پروژه های مهم آرپا برقراری ارتباطات در هنگام وقوع جنگ جهانی احتمالی بود. در همین دوران مراکز تحقیقاتی غیر نظامی، شروع به تحقیقاتی در زمینه اتصال کامپیوترها به هم در حال انجام بود.

به جهت اهمیت این تحقیقات آرپا منابع مالی برای پروژه اتصال کامپیوترها به دانشگاه MIT داد. این تحقیقات در اواخر سال 1960 به ثمر نشست و نخستین شبکه کامپیوتری بین چهار کامپیوتر ایجاد شد. یک از این کامپیوترها در دانشگاه کالیفرنیا و دیگری در مرکز تحقیقاتی استنفورد و دوتای دیگر هم در دانشگاه MIT بود.

در سال 1965 ارتباط کامپیوتری دور دیگری بین نخستین دانشگاه MIT و مرکزی دیگر برقرار شد.

شرکت معتبر زیراکس در سال 1970 در پالوآلتو مرکز تحقیقاتی با هدف معرفی و ساخت فناوری‌های مرتبط با کامپیوتر تاسیس نمود. تحقیقات این مرکز که به پارک (PARC) معروف بودند پس از مدتی به تحقیقات حوزه Network پیوست.

تا اینکه در سال 1972 میلادی شبکه نظامی آرپانت که ماکز کامپیوتری بیشتر دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی را به هم متصل می کرد به عموم معرفی شد. در همین سال نخستین نامه الکترونیکی از طریق Network منتقل شد. طی همین سال چندین دانشگاه مشغول انجام پروژه ای تحت عنوان MERIT بودند. هدف از MERIT اتصال بهتر و بیشتر کاربران ترمینال‌ ها به کامپیوتر مرکزی یا میزبان بود. مهندسان این پروژه با تلاش فراوان موفق به طراحی تجهیزات واسطه برای کامپیوتر 11-DECPDP شدند. نمونه های اصلاح شده این کامپیوتر تا سال ها به عنوان میزبان شبکه نقش آفرینی کرد.

در سال 1976 نرم‌افزار جدیدی به نام Hermes برای نخستین بار امکان اتصال مستقیم کاربران را از طریق یک ترمینال به سیستم MERIT داد. این اتفاق تحولی عظیم در حوزه Network بود. چرا که کاربران برای اولین بار هنگام اتصال می توانستند میزبان خود را انتخاب کنند.

رویداد مهم دیگر در تاریخچه Network ابداع روش سوئیچینگ بسته‌ای یا Switching Packet بود. پیش از آن از سوئیچینگ مداری یا Switching Circuit برای تعیین مسیر ارتباطی استفاده می‌ شد. با Switching Packet امکان انتقال سریعتر و بهینه تر داده را فراهم شد. با پیدایش پروتکل ارتباطی IP/TCP در سال 1974 از مفهوم Switching Packet استفاده بیشتری شد  و در سال 1982 به عنوان پروتکل استاندارد آرپانت جایگزین پروتکل NCP گردید. طی این تغییر و تحولات، شبکه‌های زیادی به بخش تحقیقاتی آرپانت متصل شدند و آرپانت تبدیل به اینترنت شد.

در گذر زمان با بالا رفتن حجم ارتباطات Network ای مفهوم ترافیک شبکه مطرح گردید.

مسیر یابی در این Network توسط آدرس‌های32 بیتی IP صورت می گرفت.

در سال 1983 سیستم نامگذاری دامنه ها (System Name Domain) ایجاد و نخستین سرویس دهنده نامگذاری (Server Name) راه‌اندازی گردید. این کار باعث شد به جای اعداد از نام برای آدرس استفاده شود. با گذر زمان تعداد میزبان‌های اینترنت از مرز ده هزار نیز فراتر رفت.

 

کاربرد Network

با توجه به توضیحاتی که در بالا خدمتتان عرض کردم، کاربرد اصلی شبکه کامپیوتری را می توان برقراری ارتباط بین سیستم ها جهت انتقال داده و تجهیزات دانست. از این رو کاربران یک Network به راحتی می توانند می توانند داده‌ها و دستگاه‌هایی مانند پرینتر را با هم به اشتراک بگذارند.

Network های کامپیوتری بدون در نظر گرفتن فاصله فیزیکی امکان پشتیبانی ارتباط بین دو تا بیش از دو میلیون رایانه را دارند. Network با دسترسی به طور مجتمع و سراسری به منابع و داده‌ها امکان تماس صوتی و تصویری را برای کاربران فراهم می کنند.

از دیگر کاربردهای شبکه دسترسی کاربران به پرونده‌ها، فایل‌ها، سخت افزارها، نرم افزار و… به اشتراک گذاشته شده بر اساس سطح دسترسی شان است.

به طور کلی کاربرد ها و مزیت های Network می توان اینگونه خلاصه کرد:

  • استفاده اشتراکی از منابع و ارتباط تجهیزات IT با یکدیگر (اطلاعات- سخت افزارها- نرم افزارها)
  • تبادل اطلاعات با سرعت بالا
  • آپدیت بودن اطلاعات
  • امکان مدیریت و پشتیبانی مرکزی
  • مطمئن بودن

 

ویژگی های شبکه های کامپیوتری

Network بر پایه علوم نظری و عملی پایه‌ریزی شده و امکان اشتراک منابع محاسباتی و اطلاعاتی را برای استفاده کاربران و نرم‌ افزارهای دیگر فراهم می کند. همچنین کاربران یک Network  به راحتی و بی دغدغه می توانند انواع فایل با فرمت های مختلف با دیگران به اشتراک بگذارند.

البته استفاده از این تکنولوژی پیشرفته خطراتی را نیز در پی دارد. به طور مثال هکرها با نفوذ و انتشار ویروس ها و کرم های کامپیوتری می توانند نه تنها می توانند روند انتقال اطلاعات را کند یا قطع کنند؛ که به اطلاعات شخصی کاربران نیز دسترسی پیدا کنند.

این روزها دیگر مکانی وجود ندارد که فناوری Network در آن استفاده نشود. در عصر حاضر تمامی شرکت‌ها، مؤسسات، سازمان‎ ها، فروشگاه‌ها، کارگاه‌ها، مراکز صنعتی، درمانی، آموزشی و … همگی از این فناوری تخصصی و پیشرفته بی نصیب نمانده اند.

 

اصطلاحات رایج شبکه های کامپیوتری

برای درک بهتر هرچه بهتر Network خالی از لطف نیست با اصطلاحات رایج این حوزه آشنا شوید. مطرح ترین این اصطلاحات عبارتند از:

  • کلاینت (Client)

به سیستمی که درخواست و تقاضایی را در سرور مجموعه ارسال می‌ کند. به عنوان مثال هنگامیکه شما با را  رایانه شخصی خود شبکه ای متصل و از آن بهرمند هستید، سیستم شما کلاینت محسوب می شود.

 

  • سرور (Server)

سرور کامپیوتری با توان سخت افزاری و نرم افزاریی بالا و همیشه روشنی است که به عنوان کامپیوتر مرکزی، سرویس و خدماتی را به کلاینت ها ارائه می‌ دهد. در Network کلاینت سروری هر کامپیوتر با وجود اتصالی که با دیگر سیستم ها دارد، مستقل از بقیه عمل می کند. بدان معنا که اگر یکی از این رایانه ها خاموش یا از شبکه خارج شود، کل سیستم کماکان پابرجا خواهد بود. اما اگر برای سرور مئله ای پیش بیاید سرویس در حال ارائه از شبکه خارج شده و در روال کار Network اختلال ایجاد می شود.

 

  • هاست (Host)

در مقاله هاستینک به طور مفصل شرح دادم که هاست به بخش های یک شبکه جهانی گفته می شود. با این تفسیر هم کلاینت و هم سرور، Host محسوب می‌ شود.

 

انواع Network های کامپیوتری

Network ها بر اساس وسعت و گستردگی ای که دارند به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند. این تقسیم بندی ها عبارتند از:

  • PAN یا نت ورک شخصی

PAN کوپکترین نوع نت ورک و مخفف عبارت Personal Area Network می باشد. نت ورک های شخصی از تعداد محدودی کامپیوتر و لوازم دیجیتال با فاصله چند متر از هم تشکیل شده اند. ارتباط این سیستم ها هم یمی تواند باکابل و سیم باشد و به صورت بی سیم می توانند به هم متصل شوند. اتصال گوشی همراه هوشمند اط زریق بلوتوث به کامپیوتر شخصی خود نوعی PAN محسوب می شود.

 

  • نت ورک LAN (Local Area Network)

LAN یا همان نت ورک محلی  شامل مجموعه دستگاه‌ های متصل به هم در یک مکان فیزیکی همچون یک ساختمان یا یک شرکت، در ابعاد کوچک یا بزرگ است. از تکنولوژی های مورد استفاده در این نوع شبکه، می توان به تکنولوژی Ethernet – اترنت اشاره نمود. LAN ها تنها می توانند دستگاه‌هایی که در یک منطقه محدود قرار دارند به هم متصل نمایند.

 

  • شبکه شهری یا MAN (Metropolitan Area Networ)

MAN نت ورکی به گستردگی یک شهر یا مساحتی بزرگ در محدوده شهر را پشتیبانی می کند. به عنوان مثال برای اتصال شعبات یک موسسه به هم در یک شهر از نت ورک MAN استفاده می شود.

 

  • WAN یا نت ورک گسترده

Wide Area Network یا همان نت ورک WAN از به اتصال چند نت ورک LAN ایجاد می شود. این نت ورک بین قاره ها را نیز می تواند تحت پوشش خود قرار دهد. در اتصالات داخلی WAN از ISP ها و زیرساخت های مخابراتی استفاده می شود. از معروفترین تکنولوژی های این نت ورک می توان به تکنولوژی های ISDN – MPLS – ATM اشاره کرد. ناگفته نماند که سرویس های 3G و 4G از جمله نت ورک های WAN هستند.

 

  • Gan

GAN مخفف واژه Global Area Network به معنای شبکه سراسری و گسترده جهانی است. این نت ورک محدودیت جغرافیایی ندارد.

 

  • نت ورک محلی بی سیم یا  (Wireless Local Area Network) WLAN

با استفاده از WLAN نیاز به اتصال فیزیکی کاربران به نت ورک نبوده و کاربران می توانند در هر جایی به آن وصل شوند.

 

انواع Network بر اساس کارکرد

بر اساس نوع کارکرد نت ورک ها به این دسته ها بخش بندی می شوند:

  • Peer to Peer

نت ورکی که در آن هیچ مدیریت متمرکزی وجود نداشته و تمام کلاینت‌ مستقیما” به هم متصل می شوند. دراین نت ورک ها به دلیل عدم وجود سرور هر کلاینت می تواند هم به عنوان سرور و هم یک کلاینت باشد. این نوع اتصال هزینه زیادی نیاز ندارد و برای محیط هایی با کمتر از 10 دستگاه قابل استفاده می باشد. تنها سیستم عاملی که این Network می شناسد، سیستم عامل ویندوز با نام Workgroup است. هدف از سیستم peer to peer امکان برقراری ارتباط میان سیستم‌ ها و دستگاه‌ های دیجیتال و به اشتراک گذاری انواع فایل و دیتاست.

 

  • client/server

این نوع شبکه برای محیط های بزرگ با دارا بودن دو نقش client به عنوان سرویس گیرنده/کاربر شبکه و نقش server به عنوان سرویس دهنده، راه اندازی می شود. تمامی کاربران در این نت ورک دسترسی معین و مشخصی دارند.

 

  • domain

Domain از خانواده نت ورک های کلاینت سروری است. در این نوع ارتباط بین سیستمی، مدیران شبکه می‌توانند به راحتی تمام کاربران متصل به نت ورک Domain را مدیریت نمایند. بدین صورت که تمامی کامپیوترها و دستگاه‌های دیجیتال متصل به این Network عضو دامین شده و نام و آدرسی تحت نام دامین دریافت می‌ نمایند.

 

  • اینترنت (internet)

از نت ورک های جهانی بوده که کاربران متصل به آن می توانند هر نوع داده ای را از قاره ای به گاره دیگر ارسال کنند. از پروتکل های معروف اینترنت می توان HTTP و HTTPS و FTP را نام برد.

 

  • اینترانت (intranet)

به نت ورکی محدود و خصوصی که غالبا” توسط سازمان یا شرکت‌های بزرگ راه اندازی شده اینترانت می گویند. این نت ورک از پروتکل‌های مشابه اینترنت استفاده می‌ نماید. نکته ای که در استفاده از intranet وجود دارد این است که، داده‌ های آن خارج از شبکه قابل دسترس نبوده و افراد خارج سازمان نمی‌ توانند به اطلاعات این شبکه دسترسی پیدا کنند.

 

  • اکسترانت extranet

تلفیقی از دو شبکه اینترنت و اینترانت extranet را تشکیل می دهد.

 

 

انوع توپولوژی شبکه

توپولوژی یا همبندی شبکه دراصل به معماری و ساختار انتخابی شما برای Network گفته می شود. بیایید باهم به بررسی انواع توپولوژی های نت ورک بپردازیم.

  • توپولوژی خطی یا BUS

در مدل باس تمام سیستم‌ها به یک مسیر کابلی مستقیم و اصلی به هم متصل می شوند. این مسیر کابلی مستقیم Trunk یا Backbone خوانده می شود. برای اینکه سیگنال در زمان رسیدن به انتهای کابل منعکس نشود، در هر دو طرف کابل یک ترمیناتور قرار می گیرد.

Drop Line کامپیوتر را به کابل اصلی وصل می کند. از آنجاییکه تمام ترافیک ها از کابل اصلی می گذرد این مسائل پیش می آیند:

  • کم شدن تعداد نودها
  • محدود بودن طول نوار
  • کم شدن امکان ارتقاپذیری
  • دشوار بودن یافتن خطا
  • از کار افتادن تت ورک با قطع کابل Trunk (به اصطلاح Down شدن)

اما صرف نظر از این مسائل از توپولوژی خطی به جهت عدم نیاز به دستگاه  خاص هزینه راه اندازی پایینی دارد.

در این توپولوژی پیام ها به شیوه همه‌پخشی (Broadcast) ازسال می شوند. بدین معنا که اگر کامپیوتری بخواهد به یکی از سیستم های درون نت ورک پیامی بفرستد، این پیام برای همه ازسال خواهد شد. اما Network بعد از اینکه آدرس را بررسی کرد، تنها به کامپیوتری اجازه مشاهده پیام را می دهد که آدرسش با آدرس مقصد مندرج در پیام یکی باشد.

 

  • توپولوژی ستاره ای یا Star

در هم بندی ستاره به عنوان رایج ترین توپولوژی، تمامی تجهیزات و کلاینت ها به یک دستگاه مرکزی متصل می شوند. این دستگاه غالبا” Switch یا Hub یا سرور می باشد. در صورتیکه یکی از گره‌ها با سرور مرکزی ارتباطش قطع شود، در کار نت ورک خللی ایجاد نخواهد شد. اما اگر سوئیچ یا سرور مرکزی از کار بیافتد، کل Network از کار خاهد افتاد.

امزایای همبندی Star می توان این موارد را برشمرد:

  • هزینه کم
  • نصب آسان
  • نیاز به کابل‌کشی کم
  • مدیریت و عیب یابی راحت

و اما معایب توپولوژی ستاره ای عبارتند از:

  1. از کار افتادن تمام نت ورد درصورت اختلال در کار دستگاه مرکزی
  2. احتیاج به منابع بیشتر برای هاب و نگهداری منظم

 

  • توپولوژی token ring یا حلقه‌ای

در token ring کلاینت ها به دستگاهی به نام MAU وصل می شوند. این نوع چینش حلقه ای است، بدین صورت که در آن هر دستگاه از دو طرف به دستگاه های دیگر درون نت ورک با کمک لینک نظیر به نظیر وصل می شود.

اتصال دایره‌‌وار، نت ورک را از مسدودکننده کابل بی نیاز می کند.

از آنجاییکه در این توپولوژی افزودن و کم کردن دستگاه فقط کافیست دو لینک را تغییر داد؛ نصب و مدیریت آن آسان است. اما نسئله اینجاست اگر لینکی خراب شود، کل ارتباط Down خواهد شد. ناگفته نماند، حجم ترافیک این نوع توپولوژی به دلیل دور زدن دیتا در کل حلقه، بالاست.

نکته دیگر اینکه اگر هرکدام از گره های حلقوی از گره های نت ورک رینگی از مدار خارج شود، یا هر قسمت از کابل دچار نقص شود، کل سیستم قطع خواهد شد. برای رفع این مسئله حلقه دیگری به نت ورک اضافه می شود تا در صورت ایجاد هرگونه قطعی در هر بخش سیستم، حلقه دوم وارد عمل شده و از Down شدن Network جلوگیری می نماید. به این سیستم توپولوژی دوحلقه‌ای و دوجهته می گویند.

 

  • توپولوژی Mesh

در نوع توری یا Mesh هر کلاینت با لینک اختصاصی نقطه به نقطه و مستقیما” به دیگر کلاینت ها وصل می شود. در این روش بین هر گره‌ ها با گره دیگر بیش از یک مسیر وجود دارد؛ که این خود یک مزیت است. چراکه در صورت قطعی هر یک از مسیرها، داده ها می توانند از مسیر دیگری ارتباط را برقرار می کنند. اما به طور کلی مزیت های Mesh را می توان اینگونه عنوان کرد:

  1. لینک اختصاصی قابل  استفاده تنها بین دو دستگاه استفاده و انتقال دیتا فقط بین این دو دستگاه بدون ایجاد مشکل ترافیکی
  2. عدم تاثیر خرابی لینک بین دو دستگاه بر روی کل نت ورک
  3. داشتن امنیت به جهت داشتن لینک نقطه به نقطه
  4. راحت بودن عیب یابی شبکه راحت
  5. تحمل خطای بالای نت ورک
  6. قابل اطمینان و سریع بودن کل سیستم

در کنار این مزایا توپولوژِی توپولوژی mesh دارای معایبی چون موارد ذیل است:

  1. هزینه بالا به جهت نیاز به کابل‌ها و پورت‌های بیشتر برای کلاینت ها
  2. ارتقای مشکل به دلیل ارتباط لینک نقطه به نقطه برای تعداد زیادی دستگاه

  • توپولوژی Hybrid یا ترکیبی

در برخی موارد برای عملکرد بهتر از چند توپولوژی مختلف به صورت ترکیبی استفاده می شود. مهم‌ترین مزیت شبکه Hybrid گسترش‌پذیری، ارتقا‌پذیری و دسترس‌پذیری بالای آن است. اما با این وجود این نوع توپولوژی نیز معایبی دارد. معایبی چون:

  1. سخت بودن عیب یابی
  2. نصب مشکل
  3. داشتن طراحی پیچیده‌ای
  4. هزینه بالا برای نگهداری

 

  • توپولوژی بی سیم Wireless

امروزه از پرکاربردترین توپولوژی ها نوع بیسیم یا همان Wireless است. اما با این وجود امنیت پایینی دارد. ارتباط دستگاه ها در نت ورک وایرلس به دو صورت زیر صورت می گیرد:

1- Ad hoc

اتصال بدون نیاز به هیچ دستگاهی و از طریق کارت شبکه بی سیم صورت می گیرد.

2- Infrastructure

اتصال اجزا شبکه از طریق دستگاهی به نام Access point انجام می شود.

 

 

چرا حامی هدف

حامی هدف با تیمی مجرب خدماتی از قبیل موارد ذیل می تواند به تمامی کسب و کارها ارائه دهد:

1- راه اندازی شبکه
2- امنیت شبکه
  • ارائه خدمات مشاوره امنیت اطالعات و کنترل دسترسی ها
  • بررسی امنیت اطالعات جهت شرکت های و کنترل دسرسی به اطالعاتراه اندازی مدیریت کنترل پهنای باند اینترنت
  • نصب و و راه اندازی فایروال جهت امنیت ارتباطات
  • پشتیبان گیری دوره ای از اطالعات شبکه و سرور های شما )Backup)
  • ویروس یابی و نصب آنتی ویروس متمرکز همراه با گزارشات مدیریتی
  • ارائه بهترین راهکارهای سخت افزاری و نرم افزاری امنیت شبکه
3- خدمات مشاوره شبکه
4- ارائه خدمات اکتیو شبکه
  • راه اندازی و پشتیبانی سرورهای مبتنی بر ویندوز و لینوکس
  • راه اندازی سرور و دامین ، فایل سرور، سرور پشتیبان، ایمیل داخلی
  • مجازی سازی و نرم افزار های کنترل پهنای باند اینترنت و شبکه
  • طراحی و پیاده سازی بانکهای اطالعاتی تحت شبکه )SAN-NAS)
  • پیاده سازی پست الکترونیک سازمانی )Email)
  • پیاده سازی Virtualization جهت استفاده از منابع سخت افزار
  • ارائه راهکار های مجازی سازی Citrix , VMware
  • راه اندازی سیستم مانیتورینگ و ترافیک شبکه
5- خدمات پسیو شبکه
  • طراحی کامل پروژه شامل نقشه ترانک و کابل کشی، موقعیت گرهها و غیره میباشد
  • نقشه کشی پالن و مستند سازی کلیه کارهای انجام شده
  • ترانکینگ و داکتینگ نصب کانال با دقت و استانداردهای الزم
  • کابل کشی داده UTP ،FTP ،STP ،SFTP ،فیبر نوری، تلفن، برق و UPS
  • اجرای اتاق سرور و مرکز داده شامل طبقات مرتفع، سقف افتاده، سیستم تهویه مطبوع
  • راه اندازی تلفن سانترال و خطوط فیبر نوری
  • نصب و آرایش انواع رک های دیواری و ایستاده
6- راه اندازی سیستم ذخیره سازی اطالعات
7- دورکاری تحت وب
8- پشتیبانی و نصب دوربین مداربسته
9- فضای ابری
10- ارتباط امن بین دفاتر
11- اعزام کارشناس حضوری شبکه
12- کابل کشی شبکه – پسیو شبکه و تلفن
13- نصب دوربین مداربسته
14- نصب و راه اندازی سرور های Intel , Supermicro , HP
15- رفع اشکاالت شبکه و مشکالت روزمره
16- نصب و راه اندازی میکروتیک ، سیسکو
17- نصب انواع تجهیزات شبکه از جمله روتر ، سوئیچ ، فایروال
18- راه اندازی سیستم مانیتورینگ و ترافیک شبکه
19- نگهداری و پشتیبانی تجهیزات پسیو شبکه شامل کابل ، داکت و …
20- نگهداری، پشتیبانی و پیکربندی حرفه ای تجهیزات شبکه سوئیچ ٬ روتر و …
21- فروش انواع سرور و ups
22- نگهداری و پشتیبانی اتاق سرور شامل رک ، سرور ، UPS و …
23- نگهداری و پشتیبانی سیستمهای صوتی و تصویری تحت شبکه
24- ارائه بهترین راهکارهای سخت افزاری و نرم افزاری امنیت شبکه
25- طراحی و اجرای مانیتورینگ شبکه روزانه، هفتگی، ماهانه)Monitoring)
26- ارائه سرویس های SQL ،Routing ،FTP ،IIS ،DNS ،Active Directory
27- استاندارد سازی شبکه و اتاق سرور )Datacenter)
28- خدمات مبتنی بر مایکروسافت
29- خدمات مبتنی بر مدیریت تجهیزات سیسکو
30- ارائه خدمات نگهداری کامپیوتر و شبکه شامل صفر تا صد رفع اشکاالت سیستم و شبکه
31- ارائه خدمات نصب و بروز رسانی آنتی ویروس و فایروال
32- ارائه خدمات بروز رسانی سیستم عامل و نرم افزار های کاربردی
33- مدیریت پهنای باند، اینترنت و کنترل دسترسی به اینترنت
34- ارائه راهکارهای امنیت ارتباطات و اطالعات
35- ایجاد امکان دسترسی به شبکه و کنترل دسترسیها
36- پشتیبان گیری دورهای از اطالعات در محل کارفرما و ارائه آن به کارفرما
37- بررسی زیرساخت شبکه و ورودیهای اینترنت، شبکه و تمامی سیستمها
38- ارائه گزارشهای روزانه و یا هفتگی در خصوص نحوه ارائه خدمات و شرح فعالیتهای انجام شده
39- خدمات پسیو شبکه شامل نصب، اجرا و مدیریت
40- خدمات پشتیبانی شبکه مشاوره، نگهداری تجهیزات شبکه
41- فروش تجهیزات شبکه شامل انواع سوئیچها، روترها، مودم
42- خدمات مشاوره و ارائه راهکار در زمینه های راه اندازی شبکه
43- مجازی سازی و دامین شبکههای کامپیوتری و تجهیزات وابسته
44- نصب دوربینهای مدار بسته مبتنی بر شبکه یا آی پی و آنالوگ
45- نگهداری شبکه کامپیوتری، دکلهای مخابراتی و سیستمهای محافظتی
46- نصب و راه اندازی مراکر تلفن پیشرفته تلفنی ویپ و سانترال