سئو یا Seo مخفف عبارت Search Engine Optimization به معنی بهینه سازی برای موتورهای جستجو است. با بهینه سازی، سایت شما در موتورهای جستجو بیشتر در معرض دید قرار می گیرد. درنتیجه شانس فروش شما بالاتر خواهد رفت. مشاغلی که به سئو سایت خود اهمیت نمی دهند هر چقدر هم که خدمات و محصولات خاصی داشته باشند؛ در این فضای رقابتی تنگاتنگ محکوم به حذف شدن هستند. همانند یک مغازه ای شیک با محصولات خاص و زیبا که در انتهای یک کوچه بن بست در محله ای کم تردد قرار دارد و کسی آن را نمی بیند تا خرید کند.

سئو اصول و تکنیک هایی دارد که دانستن آن ها به شما کمک می کند سایت خود را بهینه سازی کنید. البته اگرهم قصد ندارید خودتان این کار را انجام دهید؛ با دانستن اصول و تکنیک های بهینه سازی سایت، کسی نمی تواند سرتان کلاه بگذارد. با پیروی صحیح از این تاکتیک ها و دستورالعمل ها، در اندک زمانی سایت شما وارد صفحات اول موتورهای جستجو خواهدشد. همانطور که مستحضرید، سایت هایی که در صفحه اول موتورهای جستجویی چون گوگل نباشند، بازدید کمی دارند. بازدید کمتر به معنای فروش کمتر خواهد بود.

اهمیت بهینه سازی سایت چقدر است؟

گوگل محبوب ترین موتور جستجو است. طبق آمار بدست آمده از سرچ های روزانه در گوگل، روزانه بالای 3.5 میلیارد جستجو در این موتور جستجو انجام می شود. این عدد واقعا” چشمگیر است. اما غالب این سرچ ها محدود به صفحه اول در گوگل می شوند. بگذارید با ذکر مثالی بهتر منظور خود را بیان کنم.

تصور کنید قصد خرید یک گوشی همراه را دارید. اولین کاری که انجام می دهید؛ تحقیق درمورد انواع گوشی و قابلیت هایشان است. وارد موتور جستجوی گوگل شده و نام برند موبایل محبوب خود را سرچ می کنید. چقدر احتمال دارد بعد از بازدید تمام لینک های فروش موبایلی که در صفحه اول آمده، وقت بیشتری گذاشته لینک های صفحات بعدی را هم مشاهده کنید؟

تحقیقات نشان داده قریب به اتفاق کاربران بعد از مشاهده اولین لینک های صفحه نخست گوگل، دیگر به سراغ باقی لینک ها نمی روند. اینجاست که اهمیت سئو بودن سایت جلوه گری می کند.

با بهینه سازی، سایت شما توسط موتورهای جستجو به ویژه موتور جستجوی گوگل شناسایی می شود. در نتیجه با سرچ کلمات کلیدی حوزه کاری شما توسط کاربران، سایت شما در نتایج جستجوی اول نمایش داده خواهد شد. این امر باعث بازدید بالاتر سایت و در نهایت فروش بیشتر شما خواهد شد. ناگفته نماند گوگل صرفا” یک موتور مکانیکی نیست. این موتور جستجو، عملا” یک هوش مصنوعی است که به راحتی نمی توان آن را دور زد.

تاریخچه سئو

اهمیت بهینه سازی سایت ها به دهه 90 میلادی برمی گردد. در آن دوران با ظهور موتورهای جستجو رقابت برای بیشتر دیده شدن سایت ها نیز آغاز شد. تا پیش از سال 1997 میلادی موتورهای جستجوی بسیاری همچون: jumpstation، excite، yahoo، Alta vista و … فعالیت می کردند.  با گذشت زمان و افزایش رقابت، تنها موتورهای جستجوی محبوب تر باقی مانده و باقی یا حذف و یا ادغام شدند. مثلا” یاهو جزو محبوب ترین هایی بود که با قدرت زنده ماند.

در آن زمان موتورهای جستجو معیارشان برای رتبه دهی، تعداد دفعات استفاده شده کلمه کلیدی، نام دامنه و اینچنین فاکتورهایی بود. تمامی این فاکتورها صرفا” مربوط به سئو داخلی بود. از این رو صاحبین سایت ها به سادگی می توانستد موتورهای جستجو را با دستکاری محتوا دور بزند.

تا اینکه در سال 1996 میلادی دو فرد با نام های سرگی برین و لری پیج موتور جستجوی بک‌روب (Backrub) را ساختند. اساس کار این موتور جستجو تجزیه و تحلیل بک لینک ها بود. نهایتا” در پانزدهم سپتامبر سال 1997 میلادی پیج و برین توانستند دامنه  google.com را ثبت کنند. اینگونه بود که موتور جستجوی گوگل متولد شد.

در آن زمان گوگل پی به نقطه ضعف موتورهای جستجو برد؛ به همین دلیل الگوریتم خود را تغییر داد و نه تنها فاکتورهای داخلی که فاکتورهای خارجی نیز برای رتبه گرفتن سایت در گوگل مهم شدند.

 

خودکشی موتور جستجوی yahoo

در سال 2000 یاهو در کمال ناباوری و طی یک تصمیم کاملا” نادرست عملا” خودکشی کرد. آن تصمیم همکاری با گوگل بود. Yahoo این اجازه را به Google داد به جای اینکتومی (inktomi) داده های نتیجه های جستجوی یاهو را ارائه کند. بدین ترتیب در زیر هر سرچ یاهو این واژه نوشته شده بود:

Powered By Google

از آن پس دیگر گوگل یک موتور جستجوی گمنام نبود و در زمان کوتاهی تبدیل به یک غول فناوری شد.

گوگل کماکان در میان رقبا جولان می داد، تا اینکه در سال 2009 مایکروسافت موتور جستجوی بینگ را روانه بازار کرد.

در سال 2009 سیستم جستجوی آنلاین مایکروسافت به موتور جستجوی بینگ تبدیل شد و دومین موتور جستجوی بزرگ دنیا متولد شد. سپس بینگ تصمیم گرفت وارد رقابت با گوگل شود. در آن زمان هفتاد درصد مردم آمریکا از گوکل استفاده می کردند. مایکروسافت برای اینکه بتواند با گوگل برابری کند؛ با یاهو یک قرارداد استراتژیک بست. با تمام این تلاش ها بینگ نتوانست خارج از آمریکا محبوبیتی کسب کند و تنها به عنوان دومین موتور جستجو در آمریکا شناخته شد.

 

سیر تکاملی Seo

پیش تر گفتم که سئو با پی بردن به نقطع ضعف دیگر موتورهای جستجو و تغییر الگوریتم هایش توانست تحولی در بهینه سازی ایجاد نماید. یعنی هم توجه به فاکتورهای داخلی و هم فاکتورهای خارجی سایت

این تازه ابتدای راه بود. گوگل پس از آن الگوریتم پیج رنک را ساخت. پیج رنک مشخصا” برای ارزیابی لینک ها بود. از آن به بعد نه تنها فقط تعداد که کیفیت لینک های ورودی و متنشان نیز مورد بررسی قرار گرفت. گوگل کماکان به راه خود ادامه داد تا اینکه در دهه 2010 گوگل ساجست، گوگل اتوکامپلت و جستجوهای مرتبط را به صفحه نتایج جستجوی خود افزود. از آن به بعد دیگر با هربار سرچ یک واژه، نه تنها سایت و متن که تصاویر، ویدئو و دیگر ابزارهای مالتی مدیای مربوط به آن سرچ نیز برای کاربر نمایش داده می شد. البته گوگل کماکان الگوریتم های مختلفی ارائه می دهد. برخی از این الگوریتم ها تاثیرات غیرقابل انکاری بر روی سئو سایت ها دارند. در اصل هدف اصلی گوگل از تغییر هر الگوریتم، اضافه کردن یک قابلیت تازه و یا مبارزه با یک فعالیت مخرب است.

سیر تحولات بهینه سازی سایت ها به شکل محتصر و تیتر وار:
  • راه اندازی اولین اصول سئو توسط یاهو در سال 1995 میلادی
  • تولد گوگل در سال 1988 و تعیین فاکتورهای جدید سئو
  • تبعیت موتور جستجوی یاهو از الگوریتم گوگل و رهاسازی الگوریتم آلتاویستا در سال 2000 میلادی
  • نشان داده شدن رتبه صفحات سایت‌ها در نوار ابزار در سال 2001
  • معرفی الگوریتم تگ NoFollow در سال 2005 میلادی
  • معرفی پارامتر کافئین توسط گوگل در سال 2009
  • ساخت پارامتر پاندا در سال 2011 میلادی
  • ارائه الگوریتم پنگوئن در آپریل سال 2012 میلادی
  • ایجاد ای ام دی (تطابق دقیق با دامنه) در سپتامبر سال 2012 میلادی
  • اضافه شدن 65 بسته اجرایی به پارامترهای سئو و سرانجام در اکتبر 2012

 

تکنیک های بهینه سازی سایت

همانطور که در ابتدای سخن اشاره کردم، برای بهینه سازی سایت از یک سری تکنیک ها و روش ها پیروی می شود. خالی از لطف نیست که با این تاکتیک ها آشنا شوید. متخصصین حوزه بهینه سازی سایت، این تکنیک ها را به سه دسته تقسیم بندی کرده اند:

  1. تکنیک کلاه سفید
  2. کلاه سیاه
  3. تکنیک کلاه خاکستری

 

سئو کلاه سفید (White Hat Seo)

در این روش بهینه سازی تمام قوانین وضع شده موتورهای جستجو رعایت می شود. نتیجه تکنیک کلاه سفید، ترفیع طبیعی رتبه سایت در صفحات گوگل است. این روش بهترین نوع بهینه سازی سایت می باشد. در این روش باید به طور متوالی و منظم روی سایت خود کار کرد تا به مررور گوگل به سایت اعتماد کند. پس از اینکه گوگل به سایت شما اعتماد کرد دیگر به راحتی جایگاهش را به دیگران نخواهد داد. به این تکنیک، Seo اخلاقی نیز اطلاق می شود.

درست است که این روش بر اساس اصول الگوریتم گوگل پیش می رود و کاملا” مورد تایید موتورهای جستجوست؛  اما با این حال یک مسئله در استفاده از آن وجود دارد. تکنیک White Hat به صبوری بسیاری احتیاج دارد. رتبه خوب یک شبه حاصل نمی  شود. خوشبختانه تکنیک White Hat به سادگی اجرا پذیر است. بدین منظور می توان روش‌های زیر را انجام داد.

  • ارائه محتوای باکیفیت
  • به روز رسانی مطالب قدیمی سایت
  • فعالیت در صفحات اجتماعی
  • دریافت بک لینک‌های ( Back Links ) معتبر
  • تبلیغات متنی و تصویری

 

سئوی کلاه سیاه (Black Hat Seo)

این روش درست مقابل روش بهینه سازی کلاه سفید است. در تکنیک White Hat ما واقعا” طبق اصول و روش های گوگل پیش می رویم. اما در تکنیک Black Hat Seo ما فقط تظاهر می کنیم که طبق قانون کار می کنیم. این روش بسیار زود بازده است. اما مسئله اینجاست که گوگل با هر آپدیت جدیدی که می دهد، دست افراد خاطی را رو می کند. درست است که در روش کلاه سیاه به زودی به نتیجه می رسیم اما این نتیجه ماندگار نخواهد بود.

 

سئو کلاه خاکستری

طبق این تکنیک نه کاملا” از روش های بهینه سازی کلاه سیاه پیروی می شود و نه کاملاً در حیطه بهینه سازی کلاه سفید گام برداشته می شود. این روش قانونی نیست، اما به گونه ای اجرا می شود که موتور جستجوی گوگل نتواند متوجه شود.

 

سرعت Seo شدن سایت

دلیل زمان بر بودن بهینه شدن سایت این است که؛ گوگل باید به دامنه شما اعتماد کند. زمان این اعتماد به سختی کلمه کلیدی و تعداد رقبا بستگی دارد. ناگفته نماند که فاکتورهای دیگری چون برند بودن، تبلیغات محیطی و خارج از سایت، قدمت دامنه نیز در مدت زمان Seo بی تاثیر نیست. با این تفاسیر درصورتیکه شما یک دامنه به تازگی خریده باشید و محتوایتان سابقه تجاری نداشته باشد؛ امکان اینکه در کوتاهترین زمان گوگل به شما اعتماد کند خیلی پایین است. از این رو سئو سایت شما بسته به نوع استراتژی و میزان فعالیت شما بر روی سایتتان و البته سرمایه گذاری هایی که رقبای شما در این زمینه انجام داده اند؛ بین شش تا یک سال زمان می برد.

 

بخش های (SEO)

تقسیم بندی های گوناگونی برای بخش های Seo سایت وجود دارد. متداول ترین تقسیم بندی ما را به این سه دسته می رساند:

  1. بهینه‌سازی داخلی (On-Page SEO)
  2. Seo خارجی (Off-Page SEO)
  3. تکنیکال
On-Page SEO

در این روش تمام صفحات داخلی سایت به گونه ای بهینه سازی می شوند که ترافیکشات افزایش یابد و در موتور جستجوی گوگل جایگاه بالایی دریافت کنند. On-Page SEO کمک می کند سایت شما به راحتی توسط موتورهای جستجو شناسایی و برای بسیاری از کاربران نمایش داده شود. البته این در صورتی اتفاق می افتد که محتوای صفحات سایت شما استاندارد های لازم را داشته باشد. کارهایی که باید برای سئو داخلی سایت خود انجام دهید عبارتند از:

  1. بهینه کردن آدرس (URL) تمام صفحات سایت
  2. تحقیق کلمات کلیدی (Keyword Research)
  3. بهینه سازی عنوان سئو یا Meta title
  4. رعایت ساختار در نوشتار متن (بهینه‌سازی H1، H2 و H3)
  5. Seo انکرتکست‌ها
  6. بهینه سازی توضیحات متا یا Meta Description
  7. رعایت کردن چگالی کلمات کلیدی
  8. لینک‌سازی داخل سایت
  9. بهینه سازی تصاویر سایت

 

Off-Page SEO

این بهینه سازی مکمل On-Page SEO است و شامل اقداماتی است که در خارج سایت انجام می دهیم تا جایگاه خوبی نزد موتور جستجوی گوگل بدست آوریم. اقداماتی چون:

  1. استفاده از لینک‌سازی خارجی
  2. فعالیت در شبکه‌های اجتماعی
بهینه سازی تکنیکال سایت

در روش تکنیکال بهینه‌سازی فنی صورت می گیرد. غالب فعالیت های بهینه سازی تکنیکال مربوط به موتور جستجو، مسائل فنی وب‌سایت، کدهای برنامه نویسی و… می باشند. لیست فعالیت های مهمی که در این روش انجام می‌شوند عبارتند از:

  • ساختار بهینه شده برای ربات‌ها
  • فایل robot.txt
  • سازماندهی صفحات 404 و لینک‌های شکسته
  • جلوگیری از وجود صفحات تکراری (duplicate content)
  • سایت مپ ها
  • ریسپانسیو کردن سایت
  • استفاده از کدهای نشانه‌گذاری اسکیما
  • تهیه کردن
  • گواهی SSL

 

سوالات پرتکرار درباره Seo

در زمینه بهینه سازی سایت سوالات بسیاری اذهان را مشغول می کند. در ادامه تعدادی از پرتکرارترین آن ها همراه با پاسخشان را برای شما همراهان گرامی ذکر می کنم. با مطالعه آن ها شاید شما نیز پاسخ سوال خود را در مورد Seo دریافت کنید.

  • آیا رفتار کاربران روی سئو تاثیر دارد؟

قطعا” بله موثر است. چراکه گوگل تمام رفتار کاربران را رصد می کند. بر هیچ کس پوشیده نیست که گوگل به اقیانوسی از اطلاعات کاربران از طریق سیستم عامل اندروید، ایمیل، مرورگر های کروم، گوگل آنالیتیکس و… دسترسی دارد. در اصل گوگل رفتار کاربران را هنگام جستجو رصد کرده و اطلاعاتی که از نظر قوانین حریم خصوصی مسئله ای ندارند را ثبت می کند. همین داده های ارزشمند به تحلیل رفتار کاربران کمک شایانی کرده و گوگل آن ها را در الگوریتم های خود لحاظ می نماید.

  • آیا خودم می توانم وب سایتم را SEO کنم؟

اگرچه بهینه سازی تارنما کار ساده ای نیست؛ اما در حدی هم مشکل نیست که نتوانید خود این کار را انجام دهید. با یک تحقیق درست و اصولی می توانید کارهایی که برای بهتر کردن رتبه سایتتان لازم هست را انجام دهید. ابن کار نیاز به زمان و تلاش متوالی دارد. اما مسئله اصلی این است که آیا شما زمان کافی برای این فعالیت زمان بر را دارید؟ اگر پاسختان منفی است. بهتر است فرد یا تیمی حرفه ای را برای این منظور استخدام کنید. تا هم سایتتان SEO شود و هم شما به کارهای مهم روزمره خود برسید.

  • چگونه SEO را یاد بگیرم؟

برای یادگیری بهینه سازی سایت در قدم اول نیاز است از Seo نترسید و شروع به مطالعه منابع قابل اعتماد کنید. پس از آن با تجربه کردن و صبوری به نتیجه مطلوب خود برسید.

  • یادگیری SEO چقدر زمان میبرد؟

در پاسخ به این سوال باید خدمت شما دوستان عرض کنم، که به میزان تلاش و صبوری شما بستگی دارد. درست است که آموختن مفاهیم سئو در چند هفته ممکن است. اما برای تسلط کامل بر این تخصص به تلاش شما وابسته است. از طرفی همیشه باید اطلاعات خود را به روز نگه دارید چراکه قوانین بهینه سازی همواره در حال تغییر می باشد.

 

  • چرا ترافیک وب‌سایت مدام در حال تغییر است؟

در مواردی دیده شده با وجود رتبه خوب سایت در یک لحظه ترافیک ارگانیک کاهش می یابد. دلیل این مسئله می تواند عواملی چون به‌روز‌رسانی‌های موتور جستجوی گوگل، تغییرات ایجادشده در تارنما، انتشار مطالب بی‌ربط با موضوع سایت، ازدست‌ دادن لینک‌ ها در سایت و حتی خطاهای وب سایت باشد.

  • چرا وب‌سایت در گوگل رتبه پیدا نمی‌کند؟

در شبکه جهانی وب تعداد بیماری وب سایت وجود دارد که همگی برای رسیدن به صفحه اول گوگل درحال رقابت باهم هستند. اما چرا بسیاری از این سایت ها نمی توانند به صفحه نخست موتورهای جستچو علی الخصوص موتور جستجوی گوکل راه پیدا کنند؟  عدم توجه و یا نبود این فاکتورها در سایت باعث می شود که رتبه خوبی در گوگل نداشته باشد.

  • نداشتن صفحه Google My Business
  • ریسپانسیو نبودن وب سایت
  • داشتن محتوای تکراری و کپی
  • عدم توجه به به‌روزرسانی درست محتوا
  • سرعت پایین تارنما
  • عدم توجه به سیگنال‌های اجتماعی
  • ایندکس‌نشدن سایت
  • عدم استفاده‌ از کلمات کلیدی صحیح و مرتبط

 

  • از کجا متوجه شوم که چه صفحاتی ایندکس شده است؟

به راحتی و با تایپ site:www.YOURDOMAIN.com در موتور جستجوی گوگل، می توانید صفحات ایندکس‌شده وب‌سایتتانسایتتان را مشاهده کنید.

 

  • چرا در سئو داخلی به متن جایگزین روی تصاویر یا همان ALT نیاز است؟

ازآنجاییکه موتورهای جستجو قادر به خواندن عکس نیستند. ALT کمک شایانی به شما خواهد کرد. چرا که متن جایگزین تصویر به راحتی توسط موتورهای جستجو بالاخذ موتور جستجوی گوگل قابل درک و خوانده شدن است. همچنین اگر به هر دلیلی صفحه حاوی تصویر شما بارگذاری نشود، کاربران امکان دیدن متن جایگزین تصویر خواهند بود.

 

  • آیا برای انجام تکنیک‌های SEO باید کدنویسی نیاز هست؟

اگرچه برای بعضی از نکنیک های پیشرفته بهینه سازی نیاز به درک اولیه کدهاست؛ اما برای تمام فرایندهای منتهی به SEOنیاز نیست کدنویسی بلد باشید.

 

  • طبق الگوریتم گوگل چه مؤلفه‌هایی برای رتبه‌بندی وب‌سایت‌ها مدنظر قرار می گیرد؟

از آنجاییکه موتور جستجوی گوگل به آپدیت های متوالی و پی در پی معروف است. در نظر گرفتن این مولفه ها به تایین استراتژی سئو سایتتان به شما کمک خواهد کرد:

  • توجه به سرعت بارگذاری صفحات وب‌سایت
  • ریسپانسیو و واکنشگرا بودن سایت
  • دقت در لینک‌ دهی و مرتبط بودن محتوای لینک ها
  • به کاربردن از کلمات کلیدی مرتبط
  • استفاده صحیح از تگ Title و هدرها و توضیحات متا در تمام صفحات
  • داشتن URL با ساختار اصولی و مناسب
  • به کارگیری تصاویر و ویدئو ها در صفحات وب سایت
  • محتوای همیشه سبز و به روز

 

  • چرا حامی هدف را انتخاب کنم؟

این امر قطعی است که، کسب و کار شما چه کوچک و چه بزرگ، نیاز به یک وب سایت دارد. وب سایت همانند کودکی است که نیاز به توجه و رسیدگی درست دارد تا به رشد و شکوفاهی برسد. در این میان شرکت های بسیاری کار طراحی و سئو سایت را برای شما انجام می دهند. اما اینکه شما از کدام گروه برای سایت خود کمک بگیرید، در رشد و قوت بیزینس و سایت شما بسیار تاثیر گذار خواهد بود. حامی هدف از بزرگ ترین گروه های طراحی سایت در ایران بوده که به دو دلیل مهم تمام تلاش خود را برای رشد و بهینه سازی سایت شما خواهد داشت.

  1. جلب رضایت شما
  2. استحکام برند شرکت

درصورتیکه شما از کار بهینه سازی سایتتان که توسط حامی هدف صورت می گیرد رضایت داشته باشید، احتمال اینکه به دیگران هم معرفی کنید؛ بسیار است. همچنین اگر سایت شما رتبه خوبی در گوگل دریافت کند، این یک امتیاز مثبت برای تیم حامی از دید بینندگان سایت شما خواهد بود. چراکه غالبا” در انتهای صفحات هر وب سایتی نام طراح و پشتیبان سایت ثبت می شود. اما اگر بخواهم لیستی از خدماتی که این تیم بزرگ و حرفه ای در راستای سئو سایت شما انجام می دهد عنوان کنم؛ موارد ذیل قابل ذکر هستند.

لاذم به ذکر است با کلیک بر روی هر کدام می توانید اطلاعات جامع تری از این خدمات بدست آورید.
  • چرا موتورهای جستجو به سئو نیاز دارند
  • سئو تکنیکال
  • لینک سازی هدفمند
  • اهداف سئو
  • (On-page SEO) پیج آن سئو
  • (Off-page SEO) پیج آف سئو
  • سئو کلاه سفید
  • سئو کلاه سیاه
  • سئو کلاه خاکستری
  • بهبود ساختار سایت
  • استراتژی کلمات کلیدی
  • URL استراتژی
  • بهینه سازی کد
  • پردازش کردن متن
  • بهینه سازی لینک های ورودی
  • استراتژی نام دامنه و هاست
  • اضافه کردن Allow یا DisAllow به نقشه سایت
  • اضافه کردن URL به نقشه سایت
  • اضافه کردن نقشه سایت به txt.robots
  • استفاده از ابزارهای آنالیز جهت crawl
  • افزایش لینک های خارجی
  • تغییر اسم فایل ها
  • لینک یک طرفه
  • کلمات کلیدی
  • Meta Tag از استفاده
  • استفاده صحیح از عنوان
  • robots.txt از استفاده
  • بهینه سازی محتوا
  • اشتباهات رایج سئو
  • تفاوت سئو و دیجیتال مارکتینگ
  • تحقیق کلمات کلیدی (Research Keyword)
  • بک لینک (Backlink)
  • سرعت وب سایت
  • گوگل ادز
  • بهینه سازی تصاویر
  • لینک فالو
  • سایت مپ
  • یادگیری سئو
  • آموزش سئو
  • دوره سئو
  • سئو کار